Omgeving

Ligging

La Moulinal is gelegen in Zuid-West-Frankrijk, op de grens tussen Castillonnès en Lougratte, twee dorpen in het noorden van het departement van de Lot-et-Garonne (Périgord Pourpre), halverwege tussen Bergerac (ten noorden) en Villeneuve-sur-Lot (ten zuiden), beide op minder dan een half uur rijden met de wagen.
Tot de luchthaven van Bergerac, die regelmatige vluchten aanbiedt naar België (Charleroi, van april tot eind oktober), Nederland (Amsterdam), Engeland, Schotland en Ierland, is het amper 20 minuten rijden. Vliegen kan ook naar Bordeaux of Toulouse (beide op 2u rijden). 

Streek

De Lot-et-Garonne is een heerlijke vakantiebestemming.  Gelegen net ten zuiden van de Dordogne, maar rustiger en minder toeristisch dan zijn bekendere buur. Ideaal om te ontstressen en helemaal tot rust te komen ... en te genieten van alles wat deze nog authentieke streek te bieden heeft! Dank zij de ligging, diep in het Zuidwesten (tussen Bordeaux en Toulouse), heb je er bijna altijd mooi weer. Al van vroeg in het voorjaar kan je genieten van een heerlijk zonnetje en lange avonden. De zomers zijn lekker warm (met af en toe een warmte-onweer) en ook de kleurrijke herfst is ideaal voor een bezoek met vaak een 'indian summer' of nazomer, om vol energie de winter tegemoet te gaan! Het gevarieerde en glooiende landschap, met wijngaarden, boomgaarden, bossen en zonnebloemvelden, maakt dat deze streek ook wel ‘Klein Toscane’ wordt genoemd. 

Welkom in de zonnige en authentieke Lot-et-Garonne!    

Veel zon en mooi weer
Rustiger en minder toeristisch dan de aangrenzende Dordogne
Prachtig landschap met zachtglooiende heuvels, fruitbomen, wijngaarden en zonnebloemvelden
Enkele van de mooiste bastidedorpen  
's Zomers is het altijd wel ergens feest
Keuze te over aan sportieve activiteiten (wandelen, fietsen, kano, paardrijden, tennissen, golfen, ...)
Uit deze streek komen de beroemde pruimen van Agen en de sappige vleestomaten van Marmande. Lekker eten is hier evident!
Talrijke kastelen en mooie tuinen om te bezoeken 
Hippe steden Bordeaux en Toulouse zijn ideaal voor een dagtrip.

Het historisch patrimonium van de streek is bijzonder rijk en door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Enkele van de mooiste bastidedorpen van het Zuidwesten liggen in de buurt van La Moulinal, zoals het charmante Monflanquin (15 km), Villeréal (14 km), Castillonnès (4 km) en (net in de Dordogne) Monpazier (25 km). Ook het goed bewaarde Middeleeuwse Issigeac (10 km) is een trekpleister, vooral op zondagvoormiddag voor de wekelijkse markt. Bergerac, aan de oevers van de Dordogne, is het grootste stadje in de buurt (25 km). Het is een levendig stadje waar het heerlijk kuieren is in de pittoreske straatjes van het oude Bergerac, met gezellige winkeltjes en terrasjes. Je kan ook een boottocht maken met een ‘gabarre’ op de Dordogne.
De streek is bezaaid met schitterende burchten en kastelen, vaak met adembenemende uitzichten over de streek. In de Lot-et-Garonne kan je het kasteel van Bonaguil, Gavaudun of het kasteel van Duras bezoeken. Maar ook de beroemde kastelen van de Dordogne liggen op rijafstand: het kasteel van Biron, Monbazillac, Beynac, Milandes ... Leuk ook is een interactief bezoek aan het spelkasteel van Bridoire. Een andere aanrader is de abdij van Cadouin.

Te voet, te paard of met de fiets … keuze te over aan uitgestippelde paden om deze prachtige zonovergoten streek te verkennen. Door het platteland of langs de rivieren, de Lot-et-Garonne heeft meer dan 400 gemarkeerde en goed onderhouden fiets- en wandeltochten. Een ander perspectief krijg je vanop het water. Heel leuk is het een afvaart te doen van de Lot, de Vézère of de Dordogne met kano of kayak. Ook golfliefhebbers komen aan hun trekken: één van de beste golfterreinen van ZW-Frankrijk bevindt zich op minder dan 15km. In Castillonnès, op een kleine 5 km, kan je dan weer tennissen (inlichtingen bij de ‘office de tourisme’).

In deze streek kennen ze de kunst van lekker eten. Geen wonder met het aanbod aan streekeigen producten: tomaten van Marmande, pruimen van Agen, wijnen, ‘foie gras’, aardbeien, meloenen, …  Deze vind je op de talrijke lokale markten in de streek, waar het heerlijk vertoeven is, of je kan ze natuurlijk ook gaan proeven in een plaatselijk restaurant of bij een bezoek aan een boerderij. 's Zomers is het in de Lot-et-Garonne bijna alle dagen feest: elk klein dorp heeft wel een leuke avondmarkt (marché nocturne) waar je gerechtjes en een lekker wijntje uitkiest aan de standjes van de lokale producenten om vervolgens aan lange tafels en bij livemuziek te dineren.

In de Lot-et-Garonne geniet je van rust en authenticiteit maar je zit ook dicht bij mooie plekken in buurstreken, zoals de steden Bordeaux en Toulouse, die we warm aanbevelen voor een dagtrip. Ook de 'dune du Pilat' en de baai van Arcachon aan de Atlantische kust zijn de moeite waard.
Wie graag tuinen bezoekt, kunnen we een bezoek aan de panoramische tuinen van Limeuil aanraden, of aan de tuinen van Marqueyssac of die van Eyrignac, allemaal gelegen in de Dordogne.